X
Julkaistu: 15.06.2018

Muuntokoulutettavat Lujan opissa

Muuntokoulutus Lujatalossa
Muuntokoulutettavat Timo Narvinen ja Karoliina Tamminen Tampereelta sekä Eija Tikkanen, Voitto Loukusa, Toni Sissonen ja Markku Kuparinen pääkaupunkiseudulta olivat uusille lujalaiselle tarkoitetussa ’Tutustu Lujataloon’ -päivillä Espoossa toukokuun lopulla. Nämä Suomen ensimmäiset rakennusmestari (AMK) —muuntokoulutettavat saapuivat Lujan työmaille maaliskuussa. Lujalla on yhteensä yhdeksän muuntokoulutettavaa – pääkaupunkiseudulla viisi ja Pirkanmaalla neljä.  Koulutus alkoi marraskuussa 2017 neljän kuukauden lähiopetusjaksolla ja jatkui työmailla haalariharjoittelussa ja nyt he ovat työnjohto-harjoittelussa. Todistukset tämä joukko saa marraskuussa 2019 – kahden vuoden opintojen päätteeksi.

 

Pitkän linjan raksa-äijät ovat ottanneet ICT-insinöörin hyvin vastaan

Timo ja Karoliina ovat molemmat Lujakodin Satamakatu 17 Tampereen työmaalla, jossa pääsee näkemään sekä uudis- että korjausrakentamista. Parasta heidän mielestään kohteessa on ollut se, että on päässyt nopeasti näkemään rakentamisen kaikki vaiheet, kun samanaikaisesti työmaan eri osat ovat eri vaiheissa. Vastaanotto työmaalla on ollut hienoa: ”Pitkän linjan raksa-äijät ovat ottaneet ICT-insinöörin hyvin vastaan” kertoo Timo yllättyneensä. Karoliinan mielestä parasta on porukka ja miten hyvää huolta harjoittelijoista on pidetty. ”Eikä aika käy pitkäksi” iloitsee Karoliina. Vaativinta on ollut oppia miten kaikki liittyy kaikkeen. Ja vaikka työpäivän aikana tulee helposti 10.000 askelta, virtaa pitää riittää vielä kotiläksyjen tekoon. Timo kertoo miten arvostus alan tekijöitä kohtaan on noussut: työ on fyysistä ja varsin miehekästä touhua. Käsitöitä harrastavasta Karoliinasta alan vaihto tuntuu hyvältä ja ystävätkin ovat ihastelleet naisen päätöstä vaihtaa alaa. Timo, jonka harrastuksiin kuuluu mm. suunnistus, oli viime kesänä kävellyt työmaan ohi ja ajatellut, että onpa hienon näköistä hommaa ja nyt on itse siellä töissä. Hauska sattuma, eikö totta.

Eija Tikkanen on peruskoulutukseltaan tradenomi ja tekee harjoitteluaan Helsingin kaupungin Ressun lukion perusparannus -työmaalla. Eijan Luja-alku on ollut erittäin positiivinen: häntä on autettu ja neuvottu ja otettu todella hyvin porukkaan mukaan. Innostavaa on ollut kohteen historiallisuus, joka on tuonut mukanaan myös yllätyksiä. Eija palasi vuosi sitten Suomeen vietettyään kahdeksan vuotta Lähi-idässä perheineen.  Rakentamista hän pääsee myös harrastamaan perheen Lapin mökillä. Ulkomailla saadusta englanninkielen taidosta ja ihmistuntemuksesta on jo ollut hyötyä työmaalla. Kaikenkaikkiaan Eija on iloinen uudesta urasuunnasta rakentamisen maailmassa.

Markku Kuparinen on terveydenhuollon tekniikan insinööri, mutta työhistoriasta löytyi myös 10 vuotta rakennusalalla. Markun työharjoittelupaikkana on tällä hetkellä Espoon Perkkaalla sijaitseva Ilmariselle rakennettava kerrostalo Ruonoratsuntiellä. Viimeinen työnantaja siirsi tuotannon ja tehtaan muualle ja oli keksittävä jotain uutta. Markku huomasi mol.fi-sivuilla ilmoituksen muuntokoulutuksesta ja laittoi paperit vetämään. Kahden lapsen kalastusta ja metsästystä harrastava isä on nyt tyytyväinen Lujalla: ”Ei ole kiire muualle.”

Toni Sissonen halusi siirtyä konesuunnittelijan tehtävistä, joka oli pääasiassa tietokoneella työpöydän ääressä työskentelyä, rakennuksille. Rakennusala oli ennestään tuttua ja vielä kun Keimolan työmaan johtajana on Tonin lapsuuden ystävä, on alanvaihto sujunut todella mukavasti. Tonin mielestä työn suola ja sokeri on päivien ”hallittu kaaos” ja on varmaa, että hänen tulevaisuutensa on rakennusalalla.

Helsingissä Malminkartanoon Luutnantinpolulle Voitto Loukusan toi vaimon tarkka silmä, joka huomasi koulutusilmoituksen. Vaikka Voitolla on taskussa jo sähköasentajan, sähkö- ja tietoliikenneinsinöörin paperit, muuntokoulutukseen päätymistä hän ei kadu hetkeäkään: työ on mielenkiintoista ja porukka on lupsakkaa ja huumorintajuista. Donnan, rotwailer tyttö, lisäksi iltaisin aikaa vie opiskelujen harjoitustyöt. ”Kyllä viihdyn” tulee vastaus nopeasti iloisen hymyn kera, kun kysytään mitä mieltä Lujasta.

 

Muuntokoulutus on vastaus alan työvoimapulaan

Muuntokoulutus on Rakennusteollisuus RT ryn ja rakennusalan yritysten ideoima vastaus alan työvoimapulaan. Meneillään olevat Tampereen ja Helsingin 2-vuotiset (210 opintopistettä) koulutukset toteutetaan työvoimakoulutuksena. Ryhmät aloittivat marraskuussa 2017 neljän kuukauden lähiopiskelujaksolla ja työssäoppimisen aikana on lyhyitä lähijaksoja. Tampereen ammattikorkeakoulun ryhmään otettiin ainoastaan insinöörejä. Saimaan ammattikorkeakoulun (lähipäivät Diakonia-ammattikorkeakoulun tiloissa Helsingissä) ryhmään vaatimuksena oli ammattikorkeakoulututkinto tai yliopistotutkinto ja siellä onkin varsin erilainen ryhmä opiskelijoita mm.metsänhoitaja, oikeustieteen kandi ja rakennuskonservoinnin kandi. Näissä koulutuksissa on yhteensä n. 60 opiskelijaa ja heidät on sijoitettu eri rakennusalan yrityksiin harjoitteluun. Ensimmäinen rakennusalan työnjohtaja (ei AMK- loppututkintoa) muuntokoulutus toteutettiin 2017 infralle huomattavasti lyhyempänä. Tässä koulutuksessa Luja ei ollut mukana. 

 

Tämä on tulevaisuutta

Lujan henkilöstöjohtaja Tapio Huttunen on ollut alusta asti mukana RTn työryhmässä, jossa muuntokoulutus suunniteltiin. ”Tämä on tulevaisuutta.” toteaa Tapio. ”Yritysten on oltava valmiita, koska tämä on se suunta, johon koulutus on menossa.” hän jatkaa. Rakennusalalla on tarve osaaville työnjohtajille ja Suomessa on paljon muiden alojen insinöörejä työttömänä, joten oli järkevää luoda koulutuksen polku, jonka tuloksena on alan pätevyys. Ei ole enää harvinaista, että työuraa on vaihdettava useamman kerran aikuisiän aikana. Muuntokoulutus on niin uusi muoto, että toteutuakseen sen piti jopa käydä eduskunnassa, koska lakeja piti muuttaa. Työmailta on tullut jo hyvää palautetta ja tavoitteena sekä Lujalla että opiskelijoilla on tietysti työllistyminen valmistumisen jälkeen.

Onnea ja menestystä opintoihin kaikille Lujan muuntokoulutettaville!

 

Kuvassa koulutettavat vasemmalta oikealle Markku Kuparinen, Eija Tikkanen, Voitto Loukusa, Timo Narvinen, Toni Sissonen ja Lujan henkilöstöjohtaja Tapio Huttunen

 

 

Lisää uutisia