X
Julkaistu: 01.03.2019

Taide tulee kotipihaan Kivistössä

Kide, Oksa ja Pilviportti ovat taideteoksia, jotka löytyvät Lujatalon rakentamista kerrostaloista Vantaan Kivistössä. Näissä taide on integroitunut poikkeuksellisen hyvin rakennukseen ja ympäristöön. Asunto-osakeyhtiö Kvartsin porttikäytävässä Jaspiskujalla sijaitseva Kide saanut paljon kiitosta. Kun arkkitehtien arviointiryhmä kiersi aluetta, he tapasivat pihalla asukkaita, jotka ovat ylpeitä omasta taideaiheestaan. Taide tuo lisäarvoa ja arvostusta sekä alueelle että omaan kotiin. Katso videoesittely teoksista.

 

Kivistö on taidekaupunginosa

Vantaan kaupunki on brändännyt Kivistön taidekaupungiksi. Kivistön asemakaavoissa edellytetään, että taide liitetään kaikkeen arkkitehtuuri- ja ympäristösuunnitteluun heti alusta alkaen. Suunnitelmat tehdään yhteistyössä kokoonpanolla: urakoitsija, arkkitehti ja taiteilija. Lujatalolla on Kivistön alueella useita kohteita, joissa arkkitehteina ovat olleet Anu Pahkala ja Jari Lonka (L-arkkitehdit Oy). Kun Vantaan kaupunki haki aloituskortteliin kumppaneita, Pahkala löysi Kaisa Berryn (Berry Creative Oy) taidesuunnittelijaksi. ”Etsin taiteilijaa, joka olisi tehnyt monipuolisesti erilaisia asioita.” kertoo Pahkala. Kiteestä alkoi yhteistyö, jonka seurauksena Berry Creative on ollut taiteilijana kaikissa Lujatalon Kivistön kohteissa. Lujan puolelta projektipäällikkönä oli Reijo Pitkämäki, joka jäi kesällä 2018 eläkkeelle. Kaikki olivat alusta alkaen mukana suunnittelussa ja Lujan slogan Yhdessä rakentaen toteutui hienosti. ”Olin tosi innostunut taideaiheesta vaikka se olikin vähän sellaista lisäkustannusta. Lopputulos oli yllättävän monipuolinen: ei tehty samantapaisia.” kertoo Pitkämäki

 

Taidekoti Kivistöstä

Lujatalolla on Kivistön uudella asuinalueella yhteensä kahdeksan kohdetta ja niissä neljä teosta. Kvartsissa ja Spektrissä on asuttu keväästä 2016. ”Olemme Lujalla ylpeitä yhteistyöstä taiteilijan ja arkkitehtien kanssa, jonka ansiosta meidän kohteissa taide on hienosti osa rakennusta ja ympäristöä.” toteaa Uudenmaan asuntotuotannon aluejohtaja Janne Mönkkönen Lujatalolta.

Kivistön rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja uusia koteja taiteen äärellä valmistuu vielä useita. Lujakodeista myynnissä tällä hetkellä ovat Hercules-korttelin Asunto Oy Kivistön Poseidon ja Asunto Oy Kivistön Kronos. Ennakkomarkkinointiin tulevat myöhemmin Lujakoti-kohteet Asunto Oy Kivistön Hermes ja Asunto Oy Kivistön Herakles. Kun kaikki Lujan talot ovat valmiina, Lujakoteja on Kivistössä yhteensä 355 kpl ja niiden lisäksi Lujan rakentamassa vuokratalossa on 116 asuntoa ja asumisoikeustalossa 77.

 

Hyvää yhteistyötä

”Rakentaminen on yhteistyötä ja toteutuspuoli on aina alusta lähtien mukana. Keskustellaan mitä on mahdollista toteuttaa. Kun vuoropuhelua käydään alusta lähtien päästää lopputulokseen suoraviivaisemmin.” kertoo arkkitehti Jari Lonka. ”Kvartsi ja Spektri ovat loistava esimerkki siitä, että taiteella saavutetaan aidosti lisäarvoa arkkitehtuurille ja sitä kautta koko asukasympäristöön. Yhteiskunnallinen keskustelu näkee usein taiteen erillisenä saarena. Me näemme, että ympäristötaide on osa sitä rakennusten elinympäristöä, jota olemme kaikki yhdessä tekemässä.” jatkaa Lonka.

”Luja on toteuttanut taidetta Kivistössä esimerkillisesti. Saa olla ylpeä.” kertoo taiteilija Berry, jonka mukaan taiteilijalla on hyvä olla ymmärrys siitä, että tekee teostaan ihmisten arkeen ja näiden pitää jaksaa kohdata se joka päivä. Hän itse mietti paljon suunnittelun aikana millaisia tuntemuksia teos herättää.

Yhteistyössä on mukana tietysti aina myös työmaan henkilökunta ja taiteen toteuttajat. Oksan ja Pilviportin toteutti seppämestari Jouko Nieminen, jonka paja sijaitsee aivan Kivistön vieressä. Mukana siis kotimaista huippuosaamista ja lähi- ja käsityötä.

”Kun taidetta suunnitellaan, sen tulee olla sellaista, joka ei vaadi jatkuvaa huolenpitoa. Myös mahdollinen ilkivalta on otettava huomioon.” pohtii Pitkämäen seuraaja Janne Sihvonen.

 

Tuleeko taiteesta uusi trendi

Kun ajattelee kaupunkirakentamista vaikka 150 vuotta sitten, taide oli luonnollinen osa kerrostaloa: isoimpien kaupunkien vanhoissa keskustoissa näkee upeita julkisivuja ja portaikkoja. Vuosien myötä päädyttiin 70-luvun äärimmäisen pelkistettyyn rakentamiseen. 2000-luvulla laatutaso on noussut koko ajan ja kokeillaan uudentyyppisiä asioita. Viime vuosina on muutama kaupunki ottanut taiteen mukaan aluesuunnitteluun. Positiivisten kokemusten seurauksena voi taiteesta tulla uusi trendi rakentamiseen. Nyt se on vielä muutamien kaupunkien ’pakottamaa’, mutta löytyykö pian muita tahoja, jotka haluavat taiteen osaksi asuinrakentamista. ”Jos saisin päättää, taidetta olisi joka kohteessa meidän omassa tuotannossa. Kuluna taiteen osuus on hyvin pieni osa hanketta.” pohtii Pitkämäki.

 

Kide on 2016 valmistuneiden Asunto Oy Kivistön Kvartsin ja Asunto Oy Kivistön Spektrin asukkaiden ilona. Kiteen idea lähti siitä, että käytävä on tärkeä kulkuyhteys. Porttikäytävä näkyy niin ohikulkijoille kadulle kuin asukkaille pihalla.

Pilviportti on vuokratalossa (Asunto Oy Kivistön Zeus, Premico Group). Zeuksessa sijaitseva Pilviportti näkyy Safiiriaukiolle.  Siitä haluttiin juhlava elementti, joka erottaa yksityisen pihan ja julkisen aukion. Teos on abstraktio pilvistä – onhan Zeus taivaan jumala.

Asumisoikeustalosta löytyy käsijohde Oksa (Asunto Oy Kivistön Titaani, TA-Asumisoikeus Oy), joka löytyy Titaanin portaikossa keskellä. Käsijohteesta löytyy neulaskuvio, jonka seppä takonut siihen. Oksa on kuin kääntynyt puukäkkärä.

Ensi kesänä Hercules-korttelin sisäpihalle tulee ’leikkimökki’ Stuga, joka syntyi, kun kaava vaatii, että kaikilla pihoilla pitää olla katettuja ulkotiloja. Tästä yhdestä melunsuoja-katoksesta tehdään hieman erityisempi taidekatos.

 

 

Lisää uutisia