X
Julkaistu: 28.06.2022

Lujatalon rakentamalle hankkeelle Joutsenmerkki-tunnus

Vantaan Veromiehessä juhlistetiin tiistaina 28.6. uutta Joutsenmerkittyä kerrostaloa. Osoitteessa Perintötie 9 olevassa talossa on 145 ARA-rahoitteista vuokra-asuntoa, joihin asukkaat muuttavat kesä-heinäkuun vaihteessa. Koteja on yksiöistä 75 neliön perheasuntoihin. Talon rakennuttaja ja omistaja on VAV-konsernin ARA-rahoitteinen yhtiö VAV Asunnot Oy. Urakoitsijana kohteessa on ollut Lujatalo Oy.

Joutsenmerkityn talon energiatehokkuus ja tarkat materiaalivalinnat tarkoittavat, että rakennus on vähäpäästöinen niin ilmaston kuin sisäilman kannalta. Vaikka talo on toteutettu Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei tästä kuitenkaan seuraa lisäkustannuksia tuleville asukkaille.

VAV-konsernissa panostetaan ympäristöystävällisyyteen kiinteistön koko elinkaaren ajan. Joutsenmerkittyjä taloja onkin Perintötien uunituoreen kohteen myötä VAV:illa jo kolme. Muut kaksi ovat Hakunilaan vuonna 2018 valmistunut Kaskelantie 1, joka valmistuessaan oli Suomen suurin Joutsenmerkitty kerrostalo ja alkuvuodesta Tikkurilaan valmistunut Veturikuja 8.

Perintötien talo sai jo rakennusaikana huomioita erittäin laadukkaasta rakennusjätteiden kierrätyksestä. Työmaalla kierrätykseen paneuduttiin huolella ja rakentamisesta syntyvät jätteet lajiteltiin huolellisesti paikan päällä. Tontille oli mahdutettu noin 20 kierrätysastiaa, kun normaalisti niitä on käytössä 3 – 5.

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on noudatettava kriteeristöä, joka perustuu rakennuksen elinkaariajatteluun. ”Joutsenmerkityn kiinteistön rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä, tarkistamme ja hyväksymme tuotteiden sisällöt ennen niiden käyttöä”, painottaa Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Kaikki Joutsenmerkityt rakennukset ovat A-energialuokkaa. Valmistuvan kiinteistön katolta löytyvät aurinkopaneelit, joilla tuotetaan osa tarvitusta sähköstä. Joutsenmerkin pakollisten 41:n kriteerin toteutumisen lisäksi merkin saaminen edellyttää myös lisäpisteiden saamista. Lisäpisteitä on saatava vähintään 16 pistettä 44 pisteestä, Perintötie 9 -kiinteistössä lisäpisteitä kerättiin kaiken kaikkiaan 17 pistettä seuraavasti: aurinkopaneelit 2p, asuntokohtainen lämpimän veden mittaus 1p, hiilijalanjälkilaskelma 1p, energiatehokkaat kodinkoneet 1p, energiatehokkaat saniteettikalusteet 3p, ympäristömerkityt tuotteet (sisämaalit ja laminaatit) 6p ja rakennusjätteen kierrätys 3p.

– Suunta on kohti entistä vastuullisempaa rakentamista. Hankkeet rakennetaan yhä useammin siten, että ne täyttävät erilaiset ympäristösertifiointijärjestelmien kriteerit. Olemme erittäin iloisia, että nyt Perintötien kohde sai Joutsenmerkki-tunnuksen. Tämä on Lujatalon ensimmäinen Joutsenmerkki-kohde, lisää on odotettavissa jatkossa, iloitsee Lujatalon asuntorakentamisen toimialajohtaja Tero Saanisto.

VAV:lla on kehitetty ympäristöä säästävää rakentamista jo vuosia, ja on ilo tarjota vantaalaisille turvallisia ja laadukkaita koteja, jossa on hyvä asua, toteaa VAV-konsernin tuore toimitusjohtaja Mirka Saarholma. Joutsenmerkki on hyvä kumppani ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämisessä.

Jouni Pehkonen, työpäällikkö, Lujatalo Oy p. 044 585 2923, jouni.pehkonen@luja.fi

Mirka Saarholma, toimitusjohtaja, VAV-konserni p. 010 505 8250, mirka.saarholma@vav.fi

Riikka Holopainen, toimitusjohtaja, Ympäristömerkintä Suomi p. 040 5710 364, riikka.holopainen@ecolabel.fi

Perintötien hanke, havainnekuva


VAV-konsernin toimitusjohtaja Mirka Saarholma poraa Joutsenmerkki-laatan.

Lisää uutisia