Lujatalon urakoima Vantaan vankilan lisärakennus luovutettu etuajassa ja alle budjetin

Tiedote|18.09.2024

Lujatalo on luovuttanut elokuun lopussa valmistuneen Vantaan vankilan uuden lisärakennuksen Senaatti-kiinteistöille kaksi kuukautta etuajassa ja alle budjetin. Uuden lisärakennuksen myötä vankilan kapasiteetti kasvaa 160 vankipaikalla, ja se parantaa huomattavasti vankilan toiminnallisuutta sekä turvallisuutta. Lisärakennuksen hiilijalanjälkeä on myös onnistuttu pienentämään noin 30 % perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Lujatalo toimi projektissa allianssin palveluntuottajana.

Lisärakennukseen valmistui vankien asuinosastojen lisäksi muun muassa poliisin kuulustelutiloja ja tapaamistiloja. Lujatalon rakennuttajapäällikkö Ossi Koniel kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita sujuvasta yhteistyöstä.

– Yhteistyö tilaajan ja käyttäjän kanssa sujui koko hankkeen ajan erinomaisesti. Onnistuimme yhdessä innovoimaan useita ratkaisuja käyttäjän tarpeita kuunnelleen sekä investointi ja käyttökustannukset optimoiden.

Senaatti-kiinteistöjen kärkihankeallianssitoteutus mahdollisti Lujatalon osallistumisen suunnittelun ohjaukseen varhaisessa vaiheessa.

– Esimerkiksi tilojen rytmitystä kehittämällä pystyimme yksinkertaistamaan rakennejärjestelmää ja parantamaan tilojen välistä valvottavuutta sekä tila- ja vaippatehokkuutta. Talotekniset järjestelmät seulottiin tarkkaan huollettavuuden ja toimintavarmuuden maksimoimiseksi. Suunnittelun lähtökohtana on ollut korkea esivalmistusaste sekä tahtituotanto, joiden avulla laatu parani ja saatiin karsittua kiire pois työmaalta.

Ossi Koniel pitää allianssimallia erinomaisena ratkaisuna erityisesti monimutkaisissa ja erityispiirteitä omaavissa hankkeissa.

– Allianssi on luonut jatkuvan parantamisen kulttuurin yhteisillä tavoitteilla ja mittareilla. Olemme saaneet tilaajalta säännöllisesti kattavaa, tavoitteisiin peilaavaa palautetta ja sitä kautta samalla kehittäneet myös omaa toimintaamme.

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jarkko Vainionpää on myös erittäin tyytyväinen projektin sujuvuuteen.

– Lujatalon kanssa työskentely tässä projektissa on ollut tehokasta ja rakentavaa kaikilta osin. Lujatalo on osoittanut vahvaa ammattitaitoa ja sitoutumista projektin tavoitteisiin. He ovat johdonmukaisesti varmistaneet, että rakennustyöt etenevät laadukkaasti, aikataulussa ja kustannustehokkaasti. Erityisen vaikuttavaa on ollut heidän kykynsä toteuttaa työt turvallisesti ja joustavasti vaativassa, toiminnassa olevassa vankilaympäristössä.

Vähähiilinen rakentaminen keskiössä

Projektin ympäristötavoitteet olivat kunnianhimoiset. Lisärakennuksen hiilijalanjälkeä on onnistuttu pienentämään noin 30 % perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Uudisrakennuksessa hyödynnetään muun muassa maalämpöä, aurinkovoimaa sekä hiilineutraalia kaukolämpöä ja sähköä. Kierrätys ja kiertotalous olivat keskeisessä roolissa, ja esimerkiksi purettuja tiiliä ja teräsaitoja on käytetty uudelleen rakentamisessa.

– Hiilijalanjälkeä pienennettiin myös hyödyntämällä energiatehokasta valaistusta, käyttämällä perustuksissa vähähiilistä betonia ja työmaakoneissa uusiutuvaa polttoöljyä. Kiertotalouden ratkaisut, kuten lajittelu- ja kierrätysasteeseen panostaminen, materiaaliylijäämän minimointi, purettujen laitteiden ja kalusteiden uudelleenkäyttö, ovat olleet myös tärkeässä roolissa, Ossi Koniel summaa.

Lujatalolla on pitkä kokemus turvaluokiteltujen kohteiden rakentamisesta, ja turvallisuus onkin ollut keskeinen osa projektin jokaista vaihetta. Vankila oli koko rakennusprojektin ajan toiminnassa, mikä edellytti huolellista etukäteissuunnittelua ja yhteydenpitoa, sanoo Koniel.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä vankilan kanssa varmistaaksemme, että kaikki toimenpiteet on suunniteltu, vaiheistettu ja aikataulutettu tarkasti. Tämä on vaatinut erityistä tarkkuutta ja joustavuutta, ja siitä suuri kiitos kuuluu koko työmaahenkilöstölle.

Lisätietoja:

Lujatalo Oy, rakennuttajapäällikkö Ossi Koniel, ossi.koniel@luja.fi, p. 044 585 2941

Kuva: Havainnekuva hankkeesta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Rakentamisen turvallisuuskulttuurin kehittämiseen ei tarvita rakettitiedettä

Luja mukana Itämeripäivän vietossa 29.8.2024

Lujatalon Tampereen yksikköön kokenut uusi vetäjä – Aluejohtajaksi nimitetty Henri Sulankivi (DI)