X

Työharjoittelu rakennusala

Hei opiskelija, tule meille harjoittelijaksi!

Luja Väylä on tarkoitettu sinulle, ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opiskelija, joka haluat suuntautua urallasi rakennusliikkeen tuotanto- tai asiantuntijatehtäviin. Luja Väylä tarjoaa sinulle mahdollisuuden rakennusalan työkokemuksen kartuttamiseen sekä rakennusliikkeen työtehtäviin tutustumiseen monipuolisesti jo opiskeluaikanasi.

Alamme käydä saapuneita hakemuksia läpi joulukuun puolessa välissä, mutta emme suorita varsinaisia haastatteluita ennen joulupyhiä. Aloitamme haastattelut tammikuun alussa ja kutsumme hakijoita haastatteluihin läpi hakuajan. Pyrimme tekemään päätöksiä harjoittelupaikoista jatkuvasti niissä tapauksissa, joissa meillä on jo valmiiksi osoittaa työmaa haalari- tai työnjohtoharjoittelusi suorittamiseen. Aikaisemmista vuosista olemme tosin oppineet, että tilauskantamme saattaa vielä keväälläkin kasvaa uusien työmaiden muodossa, mm. voitettujen tarjouskilpailuiden ansiosta. Toisin sanoen, harjoittelupaikan varmistuminen voi yksittäistapauksissa kestää maalis-huhtikuulle saakka, mutta pidämme aktiivisesti ja säännöllisesti sinut ajan tasalla rekrytointiprosessin etenemisestä.

Luja Väylä -harjoitteluohjelman sisältö

Opintojesi vaiheesta ja pituudesta riippuen Luja Väylä kestää yhdestä neljään vuotta. Sinun ei tarvitse olla missään tietyssä vaiheessa opintojasi voidaksesi hakea Luja Väylään, voit tulla valituksi olit sitten ensimmäisen tai viimeisen vuoden opiskelija tai siltä väliltä. Tärkeimmät valintakriteerit ovat positiivinen asenteesi sekä motivaatiosi kasvaa lujissa saappaissamme.

Työskentely painottuu kesäharjoitteluihin, mutta pyrimme aina mahdollistamaan osa-aikaisen työskentelyn myös lukuvuosien aikana meidän työkantamme ja sinun opintojesi niin salliessa. Paikkakuntakohtainen harjoittelupaikkatarjontamme tosin vaihtelee ja pystymme tarjoamaan eniten harjoittelupaikkoja Uudenmaan asuntorakentamisen toimialalta, Uudenmaan toimitila- ja korjausrakentamisen toimialalta sekä Pirkanmaan alueyksiköstä. Näillä paikkakunnilla työllistämme tänäkin vuonna yli 50 harjoittelijaa. Muilla Lujilla paikkakunnilla, eli Pohjois-Suomen, Lounais-Suomen, Pohjanmaan, Savo-Karjalan, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen alueyksiköissä työllistämme yhteensä muutamia kymmeniä harjoittelijoita.

Harjoittelupaikkatarjonta ja urakehitysmahdollisuudet

Pääosa tarjoamistamme harjoittelupaikoista ovat haalari- ja työnjohtoharjoittelupaikkoja työmaillamme eri puolilla Suomea. Etenemismahdollisuuksia on useita: ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opiskelijana aikaisemmalla työmaakokemuksella voit esimerkiksi aloittaa työnjohtoharjoittelusta ja kiinnostuksesi mukaan edetä perinteistä Väylää pitkin joko työnjohtotehtäviin, insinööritehtäviin tai vastaavan työnjohtajan tehtäviin. Vaihtoehtoisesti, muutaman kesän työmaaharjoittelun jälkeen sinulla on mahdollisuus edetä työnjohtoharjoittelutehtävistä esimerkiksi asiantuntijatehtäviin.

Lue Tuukka Teivaalan matkasta haalariharjoittelusta tuotantoinsinööriksi

Tuukka Teivaalan uratarina

Luja Väylä 2021

Keskiarvoja ja otteita viime vuoden palautekyselystä, asteikko 1-5 ja 0-100 %

4,63

Harjoittelun onnistuminen kokonaisuudessaan.

 

4,75

Harjoittelu oli minulle hyödyllinen tulevaisuuden kannalta.

 

100%

Lujatalo kiinnostaa minua työnantajana jatkossakin.

 

95,7%

Sain esihenkilöltäni riittävästi tukea harjoitteluni aikana.

 

”Työnjohtoharjoittelu oli mielestäni erittäin onnistunut ja itseäni kiinnostava kokemus. Sain kattavan kuvan työnjohtajan tehtävistä ja opin valtavasti lisää kerrostalon rakentamisesta.”

 

”Harjoittelun paras ja opettavaisin aikajakso oli viimeiset 5 viikkoa kun aktiivisuudellani sain paikan runkoporukasta. Tämä 5 viikon jakso opetti todella paljon holvivalusta ja rungon pystytyksestä ja urakoinnista.”

 

”Parempaa tutoria ei olisi voinut edes toivoo. Sain kaiken avun ja tuen ja opettamisen mitä oli vaan työvaiheesta riippuen mahdollista antaa.”

 

Työharjoittelun rakenne tuotantotehtävissä

Luja-väylä portaat

Valtakunnallinen Lujatalo

Rakennusliike Lujatalo Oy kuuluu Luja-yhtiöihin, joka on yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys toimii valtakunnallisesti noin 1700 ammattilaisen voimin.

Katso alueyksikkömme täältä

Luja-yhtiöt on kestävän rakentamisen edelläkävijä niin betoni- ja kuivatuotteiden valmistajana kuin uudis- ja korjausrakentajana.

Lue lisää

Meillä teet vastuullisia kesätöitä

Lujatalo on mukana myös valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni- kampanjassa. Noudatamme kaikissa harjoitteluissamme vastuullisen kesätyön kuutta periaatetta:

1. Hyvä hakijakokemus
2. Mielekäs työ
3. Perehdytys ja ohjaaminen
4. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus
5. Kohtuullinen palkka
6. Kirjallinen työsopimus ja todistus

Oikotie Työpaikkojen luotsaaman Vastuullinen kesäduuni -kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia.

Lue lisää

Tutustu toimenkuviin ja yritykseemme

Luja-yhtiöillä henkilökunnan osaamista arvostetaan ja kehittymistä tuetaan. Linkkien takaa voit lukea kuvauksia muutamista keskeisistä tehtävistä ja niissä vaadittavasta osaamisesta. Sieltä löytyy myös Lujien ammattilaisten haastatteluja videon muodossa.

Tuukka Teivaalan tähänastinen matka Lujatalossa

Tekniikan ala on aina kiinnostanut itseäni ja aloitin työni koneiden ja rakennusten parissa jo 15-vuotiaana, jolloin sain sähköasentajan apupojan paikan suurehkon tuotantotehtaan kunnossapidosta. Myöhemmin nämä työt laajenivat myös halli- ja pientalotyömaille. Yhteensä näissä tehtävissä vietin koulujen ohella kuusi vuotta, eikä paluuta tekniikan alalta tainnut enää olla. Lukiossa mieleeni kiintyikin ajatus siitä, että haluaisin kouluttautua diplomi-insinööriksi koulutuksen tarjoamien laajojen mahdollisuuksien takia. Keväällä 2014 sainkin opiskelupaikan rakennustekniikan DI-koulutukseen silloiseen Tampereen Teknilliseen Yliopistoon ja urani rakennusalalla alkoi.

Parin vuoden opiskelujen jälkeen vaihdoin tehdasympäristöt rakennustyömaisiin, kun pääsin Lujatalon Pirkanmaan alueyksikköön haalariharjoittelijaksi keväällä 2017. Ensimmäisenä työmaanani toimi Murikan koulutuskeskuksen peruskorjaushanke. Tästä harjoittelijan urapolkuni jatkui työnjohtoharjoittelijaksi suureen Satamakadun korjaus- ja uudisrakentamiskohteeseen ja sieltä edelleen työnjohtoharjoittelijaksi Kuninkaankadun kerrostalohankkeeseen, jossa kerkesin olemaan mukana yhteensä kahden vuoden ajan, jonka katkaisi hetkellisesti vain 6kk opiskelijavaihto Tšekissä. Työnkuvat, työmäärät ja vastuut kasvoivat koko harjoittelijapolun ajan tasaisesti ja loppuaikoina olinkin jo käytännössä täysipäiväisenä työnjohtajana. Yhteensä neljä vuotta kestänyt harjoittelijan polkuni päättyi keväällä 2021, kun sain mahdollisuuden kirjoittaa diplomityöni Lujatalon digitaalisen rakentamisen yksikössä. Aiheenani oli 5D-projektinhallintajärjestelmän käyttöönottoprosessin onnistumisen arviointi, mikä aiheena oli haastava, mutta samalla todella antoisa. Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen olen jatkanut töitäni kehitysinsinöörinä digitaalisen rakentamisen yksikössä ja tuotantoinsinöörinä Pirkanmaan alueyksikössä.

Kaikista tärkeimpänä yksittäisen asiana harjoittelijapolussa ja kaikessa työelämässä pidän työkokemuksen keräämistä useilta eri tasoilta ja työtehtäviltä, kun tavoitteena on mikä tahansa esimiestehtävä tai ylempi työtehtävä. Esimerkiksi toimiakseen työnjohtajana tulisi ensin omata yleinen ymmärrys työntekijänä työskentelystä, työkalujen käytöstä, töiden tekemisestä ja etenkin siitä, millainen johtamistapa ja esimiestoiminta on toimivaa eri tilanteissa. Toimiakseen tuotanto- tai työmaainsinöörinä on erittäin tärkeää omata kokemusta työnjohtotehtävistä, sillä kokonaisen työmaan asioiden yhteensovittamisessa ja hallitsemisessa tarvitaan realistista ymmärrystä eri työtehtävistä, suunnitelmista, aikatauluista, resursseista ja kustannuksista. Tätä listaa voitaisiin näin mielestäni jatkaa portaittain koko organisaatiokaavio ylös asti. Mielestäni tämä on otettu hyvin huomioon Lujatalon harjoittelijapolussa Luja Väylässä.

Olen pitänyt tärkeänä myös sitä, että Lujatalossa olen voinut opintojeni ohella olla yrityksen toiminnassa mukana lähestulkoon katkeamatta koko neljän vuoden ajan. Töitä olen Lujatalossa saanut tehdä aina kun niihin olen löytänyt aikaa ja minusta tuntuukin, että olen ollut toiminnassa koko ajan mukana. Vastuut ja työtehtävät ovat kehittyneet sopivan tasaisesti vuosien aikana ja koen omaavani hyvän pohjan rakentaa urapolkuani eteenpäin. Isoin kiitos harjoitteluajoista kuuluukin kaikille, joiden kanssa olen vuosien varrella päässyt töitä tekemään ja edelleen jatkamaan.