X

Työharjoittelu rakennusala

Hei opiskelija, tule meille harjoittelijaksi!

Jos olet ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opiskelija ja haluat suuntautua urallasi rakennusliikkeen tuotanto- ja asiantuntijatehtäviin, meidän Luja Väylä –harjoitteluohjelmamme on tarkoitettu juuri sinulle. Ohjelmamme tarjoaa sinulle oivan mahdollisuuden kartuttaa rakennusalan työkokemusta ja tutustua rakennusliikkeen monipuolisiin työtehtäviin jo opiskeluaikanasi

Luja Väylä -harjoitteluohjelman sisältö

Opintojesi vaiheesta ja pituudesta riippuen Luja Väylä –harjoitteluohjelma kestää yhdestä neljään vuotta. Sinun ei tarvitse olla missään tietyssä vaiheessa opintojasi voidaksesi hakea ohjelmaan, voit tulla valituksi olit sitten ensimmäisen tai viimeisen vuoden opiskelija tai jotain siltä väliltä. Tärkeimmät valintakriteerit ovat positiivinen asenne, halu oppia sekä motivaatio kasvaa lujissa saappaissamme.

Työskentely painottuu kesäharjoitteluihin, mutta pyrimme aina mahdollistamaan osa-aikaisen työskentelyn myös lukuvuosien aikana meidän työkantamme ja sinun opintojesi niin salliessa. Harjoittelupaikkatarjontamme vaihtelee niin paikkakunnittain kuin toimialoittainkin. Pääosa tarjoamistamme harjoittelupaikoista ovat haalari- ja työnjohtoharjoittelupaikkoja työmaillamme eri puolilla Suomea.

Etenemismahdollisuuksia on useita: ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opiskelijana aikaisemmalla työmaakokemuksella voit esimerkiksi aloittaa työnjohtoharjoittelusta ja kiinnostuksesi mukaan edetä perinteistä Väylää pitkin joko työnjohtotehtäviin, insinööritehtäviin tai vastaavan työnjohtajan tehtäviin. Vaihtoehtoisesti, muutaman kesän työmaaharjoittelun jälkeen sinulla on mahdollisuus edetä työnjohtoharjoittelutehtävistä esimerkiksi asiantuntijatehtäviin.

Lue Tuukka Teivaalan matkasta haalariharjoittelusta tuotantoinsinööriksi

Tuukka Teivaalan uratarina

Luja Väylä 2022

Keskiarvoja ja otteita viime vuoden palautekyselystä, asteikko 1-5 ja 0-100 %

4,43

Harjoittelun onnistuminen kokonaisuudessaan.

4,70

Harjoittelu oli minulle hyödyllinen tulevaisuuden kannalta.

4,40

Perehdytys työtehtäviin ja työympäristöön

96,4%

Sain esihenkilöltäni riittävästi tukea harjoitteluni aikana.

”Parasta oli se, että sain opetella asioita rauhassa ja oman tahtiin. Tämän ansiosta oppiminen oli mielekästä ja tehokasta.”

 

”Opin kesän aikana paljon. Sain riittävästi vastuuta itselleni, mitä odotinkin.”

”Harjoittelu ylitti kaikki odotukseni!”

”Lujalla on erittäin hyvä ja rento työilmapiiri, osaava ja luotettava työporukka sekä määrätietoinen ja johdonmukainen työnjohto.”

 

Työharjoittelun rakenne tuotantotehtävissä

Luja-väylä portaat

Valtakunnallinen Lujatalo

Rakennusliike Lujatalo Oy kuuluu Luja-yhtiöihin, joka on yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista. Yritys toimii valtakunnallisesti noin 1700 ammattilaisen voimin.

Katso alueyksikkömme täältä

Lujatalo on asunto- ja toimitilarakentaja, jolla on myös kattavat palvelut hanke- ja kiinteistökehittämisen osalta sekä vahva kokemus elinkaarihankkeista. Yritys on edelläkävijä digitaalisen rakentamisen menetelmien hyödyntämisessä ja sen Lujakoti-tuotemerkki tunnetaan hyvän asumisen laatumerkkinä.

Lue lisää

Tutustu toimenkuviin ja yritykseemme

Luja-yhtiöillä henkilökunnan osaamista arvostetaan ja kehittymistä tuetaan. Linkkien takaa voit lukea kuvauksia muutamista keskeisistä tehtävistä ja niissä vaadittavasta osaamisesta. Sieltä löytyy myös Lujien ammattilaisten haastatteluja videon muodossa.

Tuukka Teivaalan tähänastinen matka Lujatalossa

Tekniikan ala on aina kiinnostanut itseäni ja aloitin työni koneiden ja rakennusten parissa jo 15-vuotiaana, jolloin sain sähköasentajan apupojan paikan suurehkon tuotantotehtaan kunnossapidosta. Myöhemmin nämä työt laajenivat myös halli- ja pientalotyömaille. Yhteensä näissä tehtävissä vietin koulujen ohella kuusi vuotta, eikä paluuta tekniikan alalta tainnut enää olla. Lukiossa mieleeni kiintyikin ajatus siitä, että haluaisin kouluttautua diplomi-insinööriksi koulutuksen tarjoamien laajojen mahdollisuuksien takia. Keväällä 2014 sainkin opiskelupaikan rakennustekniikan DI-koulutukseen silloiseen Tampereen Teknilliseen Yliopistoon ja urani rakennusalalla alkoi.

Parin vuoden opiskelujen jälkeen vaihdoin tehdasympäristöt rakennustyömaisiin, kun pääsin Lujatalon Pirkanmaan alueyksikköön haalariharjoittelijaksi keväällä 2017. Ensimmäisenä työmaanani toimi Murikan koulutuskeskuksen peruskorjaushanke. Tästä harjoittelijan urapolkuni jatkui työnjohtoharjoittelijaksi suureen Satamakadun korjaus- ja uudisrakentamiskohteeseen ja sieltä edelleen työnjohtoharjoittelijaksi Kuninkaankadun kerrostalohankkeeseen, jossa kerkesin olemaan mukana yhteensä kahden vuoden ajan, jonka katkaisi hetkellisesti vain 6kk opiskelijavaihto Tšekissä. Työnkuvat, työmäärät ja vastuut kasvoivat koko harjoittelijapolun ajan tasaisesti ja loppuaikoina olinkin jo käytännössä täysipäiväisenä työnjohtajana. Yhteensä neljä vuotta kestänyt harjoittelijan polkuni päättyi keväällä 2021, kun sain mahdollisuuden kirjoittaa diplomityöni Lujatalon digitaalisen rakentamisen yksikössä. Aiheenani oli 5D-projektinhallintajärjestelmän käyttöönottoprosessin onnistumisen arviointi, mikä aiheena oli haastava, mutta samalla todella antoisa. Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen olen jatkanut töitäni kehitysinsinöörinä digitaalisen rakentamisen yksikössä ja tuotantoinsinöörinä Pirkanmaan alueyksikössä.

Kaikista tärkeimpänä yksittäisen asiana harjoittelijapolussa ja kaikessa työelämässä pidän työkokemuksen keräämistä useilta eri tasoilta ja työtehtäviltä, kun tavoitteena on mikä tahansa esimiestehtävä tai ylempi työtehtävä. Esimerkiksi toimiakseen työnjohtajana tulisi ensin omata yleinen ymmärrys työntekijänä työskentelystä, työkalujen käytöstä, töiden tekemisestä ja etenkin siitä, millainen johtamistapa ja esimiestoiminta on toimivaa eri tilanteissa. Toimiakseen tuotanto- tai työmaainsinöörinä on erittäin tärkeää omata kokemusta työnjohtotehtävistä, sillä kokonaisen työmaan asioiden yhteensovittamisessa ja hallitsemisessa tarvitaan realistista ymmärrystä eri työtehtävistä, suunnitelmista, aikatauluista, resursseista ja kustannuksista. Tätä listaa voitaisiin näin mielestäni jatkaa portaittain koko organisaatiokaavio ylös asti. Mielestäni tämä on otettu hyvin huomioon Lujatalon harjoittelijapolussa Luja Väylässä.

Olen pitänyt tärkeänä myös sitä, että Lujatalossa olen voinut opintojeni ohella olla yrityksen toiminnassa mukana lähestulkoon katkeamatta koko neljän vuoden ajan. Töitä olen Lujatalossa saanut tehdä aina kun niihin olen löytänyt aikaa ja minusta tuntuukin, että olen ollut toiminnassa koko ajan mukana. Vastuut ja työtehtävät ovat kehittyneet sopivan tasaisesti vuosien aikana ja koen omaavani hyvän pohjan rakentaa urapolkuani eteenpäin. Isoin kiitos harjoitteluajoista kuuluukin kaikille, joiden kanssa olen vuosien varrella päässyt töitä tekemään ja edelleen jatkamaan.