X
Kesä 2015 Tampere

Tampereen uintikeskus

Tampereen uintikeskuksen täyssaneeraus

Kohteen tiedot

Tampereen Kalevassa sijaitseva uintikeskuksen vuonna 1979 valmistunut vanha osa saneerattiin kahden vuoden täysremontissa täysin uutta vastaavaksi. Saneerattujen tilojen bruttoala oli 5465 m2.

Tampereen Kalevassa sijaitseva uintikeskuksen vuonna 1979 valmistunut vanha osa saneerattiin kahden vuoden täysremontissa täysin uutta vastaavaks. Kesäkuun 2015 alussa jälleen avattu uintikeskus lienee maan ainoa uimahalli, jossa on tiilenpunainen allasalue ja sauna. Saneerattujen tilojen bruttoala oli 5465 m2.

Varsinainen hanke valmistui syyskuussa 2014, jonka päälle tuli 8 kuukauden allassaneerauksen suunnittelu ja toteutus. Koko hanke valmistui 2015 toukokuussa. Laajennuspuoli oli käytössä koko ajan. Rakennuksessa on yksi maanalainen kerros ja maan päällä kolme kerrosta, joista ylin käsittää konehuoneet. Urakka alkoi 3.6.2013 ja purkua kesti puoli vuotta.

Kellarikerroksesta purettiin pintarakenteet, lattiat ja tasausaltaat. Kakkoskerroksen katon ontelolaatat vaihdettiin paksumpiin. IV-konehuoneet rakennettiin ontelolaattojen päälle kolmanteen kerrokseen rakennuksen molempiin päihin. Tämän takia yläpohjaa jouduttiin purkamaan ja vahvistamaan ontelolaattoja. Hankkeen edetessä kellarissa havaittiin rungon välissä kosteusvahinkoja ja maanvastaisten seinien muuraukset ja villoitukset purettiin, ja tehtiin uusiksi lopulta kaikkialla.

Ison altaan kivirappeuma korjattiin vesipiikkauksella. Vesipiikkaus työmenetelmänä tarkoittaa betonin piikkausta 1000-3000 barin vesipaineella, jolloin altaan seinistä ja lattiasta irtosi 100-150 mm betonia ilman että teräkset vaurioituivat. Vesipiikkaus poistaa pehmeän, vaurioituneen betonin ja jättää jäljelle terveen betonin. Vesipiikkauksen valikoivuudesta johtuen vesipiikattu pinta on hyvin monimuotoinen ja sen tartuntapinta-ala on usein moninkertainen verrattuna mekaanisesti piikattuihin pintoihin.

Piikkauksen jälkeen raudoitusta lisättiin ja korjattiin, ja uusi valu injektoitiin kiinni vanhaan. Valu tehtiin muottikalustolla pumppuvaluna alhaalta ylöspäin itsetiivistyvällä betonilla. Altaan pohjaan asennettiin uudet putkistot, jonka päälle valettiin 300 mm betonia. Hyvät suunnitelmat olivat kaiken takana.

Työmaalle perehdytettiin yhteensä 736 henkeä. Yhtä aikaa töissä oli keskimäärin 30-50 henkeä.